Constiinta pe nivele – David Hawkins

harta constiinta  Constiinta – pe nivele David Hawkins descrie in cartea sa “Putere vs. Forta” o ierarhie a starilor constiintei umane. Pune totul intr-o noua paradigma interesanta. In ordinea “crescatoare” acestea sunt: rusinea, vinovatia, apatia, durerea, frica , dorinta, furia, mandria, curajul, neutralitatea, disponibilitatea, acceptarea, ratiunea, dragostea, bucuria, pacea si iluminarea. Daca in anumite momente putem sari pe scara contiintei de la un nivel la altul, exista pentru fiecare dintre noi o stare predominantă “normala”. Am subliniat nivelul “curajului”, deoarece Hawkins afirma ca acesta este primul nivel al pozitivitatii, iar toate nivelele inferioare acestuia reprezinta starea de negativitate.

Hawkins defineste aceste niveluri pe o scară logaritmică, astfel incat exista mult mai putini oameni la niveluri mai inalte. O crestere de la un nivel la altul aduce mari schimbari in viata. FORTA Rusine – Doar un pas mai sus decat moartea. Cei aflati la acest nivel se gândesc des la suicid. Sau pot deveni criminali in serie. Gândiţi-vă la aceasta ca o ură auto-dirijată.

FORTA Vinovatie – remuscarile, autoincrimnarea, masochismul, victimizarea – in toate formele ei – sunt manifestari ale vinovatiei.Cand este inconstienta genereaza tulburari psihosomatice si chiar predispozitii la accidente sau suicid. Cei dominati de vinovatie devin preocupati de “pacat”, obsedati de pedeapsa.

FORTA Apatie – saracia, disperarea si lipsa sperantei caracterizeaza acest nivel. Lumea si viitorul arata sumbru iar patosul devine leitmotivul vietii. Pe langa mijloace, victimelor apatiei le lipseste si energia necesara iesirii din acest stadiu.

FORTA Amaraciune – Acesta este nivelul tristetii, al pierderii şi al dependentei. Cei care traiesc in acest nivel duc o viata in regret constant si depresie. Acesta este nivelul doliului, al remuscarilor trecutului. Totul in jur se vede in culori sumbre.

FORTA Frica – La acest nivel lumea pare periculoasa, plina de capcane si amenintari. O data ce frica este manifestata intens toate evenimentele ingrijoratoare ale lumii o vor hrani. Frica devine obsesiva si poate lua orice forma. Frica limiteaza manifestarea personalitatii si duce la inhibarea ei. Deoarece este nevoie de energie pentru a invinge frica, cei stapaniti de frica sunt în imposibilitate de a ajunge la un nivel mai ridicat fara ajutor.

FORTA Dorinta – aceasta ne aduce in stadiul in care depunem eforturi pentru a atinge obiective sau pentru a obtine recompense. Dorinta este, de asemenea, nivelul de dependenta, in care aceasta devine o pofta mai importanta decat viata insasi. Dorinţa are de a face cu acumularea si lacomia. “A dori” ne poate porni pasii pe drumul spre realizare. Prin urmare Dorinta poate deveni o rampă de lansare pe niveluri mai ridicate ale constientizarii.

FORTA Manie – Pe masura ce oamenii trec de la Apatie si Amaraciune pentru a invinge Frica din viata lor, ei încep sa vrea; Dorinta duce la frustrare, care, la randul sau, duce la Manie. Mania se manifesta cel mai adesea ca resentiment si razbunare si este, prin urmare, volatila si periculoasa. Deoarece Mania decurge din frustrarea Dorintei, se bazeaza pe nivelul energetic al acesteia. Frustrarea rezulta din exagerarea importantei dorintelor. Mania se transforma cu usurinta la ura, care are un efect de eroziune in toate domeniile vietii unei persoane.

FORTA Mandrie – In contrast cu campurile de energie inferioare, oamenii se simt mai bine atingand acest nivel. Cu toate acestea Mandria e buna numai in contrast cu nivelurile inferioare. Mandria este defensiva si vulnerabila, deoarece este dependenta de conditiile externe, fara de care se poate reveni brusc la un nivel inferior. Mandria este alimentata de un ego umflat care este intotdeauna vulnerabil la atacuri. Prin urmare dezavantajul Mandriei este aroganta si negarea.

Aceste caracteristici blocheaza cresterea.

PUTERE Curaj este zona de explorare, realizare, tarie morala si determinare. La nivelul Curajului viata este vazuta a fi incitanta, provocatoare si stimulativa. Prin urmare, cresterea si educatia devin obiective realizabile. Aici obstacolele actioneaza ca stimulente. Oamenii, la acest nivel, dau inapoi lumii, la fel de multa energie pe cat primesc; la nivelurile inferioare, indivizii sug energie din societate.

PUTEREA Neutralitate – Acest nivel este exemplificat de fraza, “traieste si lasa sa traiasca”. Aici se afla omul relaxat, flexibil si neatasat. Orice se intampla, poate fi suportat si transformat. In starea aceasta nu ai nimic de dovedit, te simti in siguranta si te intelegi bine cu celelalte persoane. O multime de oameni care desfasoara activitati independente sunt la acest nivel. Este un loc foarte confortabil. Este nivelul de automultumirii si al lenei. Aici ai grija de nevoile tale, dar, in acelasi timp, nu iti folosesti potentialul.

PUTEREA Bunavointa – Acest nivel de constiinta ar putea fi vazut ca o poarta de acces la niveluri mai ridicate. Diferenta fata de nivelul anterior vine din intentie. Intentia de a face lucrurile corect si cinstit. De aceea acest nivel ofera loc de crestere. Pana la nivelul 200 (sub nivelul curajului) oamenii tind sa-si pastreze mintea inchisa, dar de la nivelul 310 are loc o mare deschidere. La acest nivel, oamenii devin cu adevarat prietenosi, iar succesul social si economic pare sa-i urmeze in mod automat. Oamenii de aici se fac utili altora si contribuie la binele societatii. De asemenea, sunt dispusi sa se confrunte cu ei insisi si nu au blocaje majore de invatare. Cu capacitatea lor de aocoli adversitatea si de a invata din experienta, tind sa se autocorecteze. Renuntand la Mandrie, sunt dispusi sa-si recunoasca defectele si sa invete de la altii.

PUTEREA Acceptare – La nivelul aceasta are loc o noua transformare majora – apare intelegerea ca individul este auto-creatorul experientelor vietii sale. Toţi oamenii aflati sub 200 tind sa fie lipsiti de putere si se vad victime aflate la mila vietii. Aceasta provine din convingerea ca sursa de fericire sau cauza problemelor este “acolo”, dincolo de ei. La etapa de Acceptare, nimic “de acolo” nu are capacitatea aduce sau lua fericirea, iar dragostea nu este ceva care este dat sau luat de cineva, este creata din interior. Acceptarea permiteca angajamentul in viata sa se faca fara o ordine de zi. Individul aflat la acest nivel nu este interesat de determinarea binelui sau raului, ci de gasirea solutiilor si a sursei problemelor. Obiectivele pe termen lung prevaleaza asupra celor pe termen scurt; disciplina si stapanirea de sine sunt proeminente

PUTEREA Intelepciune – La acest nivel se transcende aspectul emotional al nivelurilor inferioare si gandirea clara si raţionala predomina. Hawkins defineste acest nivel al medicinii si stiintei. Aici capacitatile intelectuale sunt folosite la maxim. Acum disciplina si proactivitatea poate exploata pe deplin abilitatile naturale. Se poate exclama: “Uau. Eu pot face toate aceste lucruri, si stiu ca trebuie sa le pun in aplicare. Deci, care este cea mai buna utilizare a talentelor mele? ” La limita superioara acesta este nivelul lui Einstein si Freud. Este un nivel greu de atins si paradoxal, chiar ratiunea insasi va fi un mare obstacol in a trece dincolo de acest nivel.

PUTEREA Iubire – Nivelul iubirii pure, neconditionate. Este diferita de iubirea-emotie, care poate purta urme de dependenta si poate aduce frustrari. La nivelul 500, iubirea este permanenta. Aduce cu sine intelegerea conectivitatii in tot si in toate si nu are o sursa externa. Este o stare continua. Este plina de iertare, este hranitoare. Este iubirea care emana din inima si nu din minte. Se concentreaza pe bunatatea vietii in toate formele ei si intareste pozitivitatea. Acesta este nivelul adevaratei fericiri. Numai 0,4% din populatie atinge acest nivel al evolutiei constiintei.

PUTEREA Bucurie – O stare de fericire omniprezenta si de nezdruncinat. Eckhart Tolle descrie aceasta stare in The Power of Now. Nivelul sfintilor si al maestrilor spirituali. Simpla prezenta in jurul acestor oameni te face sa te simti incredibil. La acest nivel viata este pe deplin ghidata de sincronicitate si intuitie. O capacitate enorma de rabdare si persistenta atitudinii pozitive chiar si in fata adversitatii prelungite este caracteristica acestui nivel de energie; semnul distinctiv al acestei stari este compasiunea. O experienta in apropierea mortii poate duce temporar la acest nivel.

PUTEREA Pace – Acest camp de energie este asociat cu experienta desemnata prin termeni precum transcendenta, auto-realizare, si constiinta de Dumnezeu. Este extrem de rar, atins doar de 1 din 10 milioane de oameni. Cand aceasta stare este atinsa, distinctia dintre subiect si obiect dispare, si nu exista nici un punct focal de perceptie. Capodopere ale artei, muzicii, arhitecturii care calibreaza intre 600 si 700 ne pot transporta temporar la niveluri mai ridicate de constiintă si sunt universal recunoscute ca inspirationale si atemporale.

PUTEREA Iluminare – Acesta este nivelul Inteleptilor din istorie care stau la originea modelelor spirituale pe care oamenii le-au urmat de-a lungul veacurilor. Este nivelul de inspiratiei puternice; aceste fiinţe emana energii atractive care influenteaza intreaga omenire. La acest nivel exista o identificare a Sinelui cu Constiinta si Divinitatea. Acesta este punctul culminant al evolutiei constiintei in domeniul uman. La acest nivel, nu mai exista nici o identificare cu corpul fizic ca “mine”, si, prin urmare, soarta nu mai este de niciun motiv de ingrijorare. Corpul este vazut ca un simplu instrument de constiintă prin intermediul mintii, iar valoarea sa – mod de comunicare. Este nivelul non-dualitatii, sau al Unicitatii complete.

Sper sa fie si pentru voi un model demn de reflectie. Nu doar oamenii, dar si obiectele, evenimentele sau societatile pot fi considerate pe scara aceasta. Iar, privind reflectiv la viata noastra, veti descoperi ca unele parti se gasesc la niveluri diferite fata de altele. Cu toate acestea veti putea stabili care este nivelul vostru general. Poate ca va aflati la nivelul Neutralitatii, dar sunteti dependenti de fumat (nivelul Dorintei). Nivelurile inferioare pe care le gasiti in voi sunt de fapt obstacole care va retin in evolutie. Poate ca va aflati la nivelul Acceptarii, dar cititnd o carte care se afla la nivelul Intelepciunii va veti simti inspirati.

Care sunt cele mai puternice influente din viata voastra acum? Care dintre acestea va ridica nivelul constiintei? Care va trag in jos?

Mult um im Sursei.