Dimensiunea Spirituala

16 „Duminica ar fi ziua in care „ne odihnim” Mintea de zbuciumul saptamanii. Este insa dificil sa schimbi regimul de la Stres [ totul cotra-cronometru, dependent de un context exterior, de cele mai multe ori ostil… ] la Tihna [pace sufleteasca, introspectii si cercetari interioare, bucurii simple impartasite cu cei apropiati… ] Globalizarea face si mai dificila aceasta tranzitie de la Stres la Tihna sufleteasca… Mai multe tentatii, mai multe modele culturale, mai multe probleme materiale… Si ce am putea taia din lista de probleme pentru a face fata? Chiar sensul vietii omului: dezvoltarea spirituala. Fara aceasta dimensiune Omul se prabuseste intr-un registru animalic…

In acelasi timp, dimensiunea spirituala se cucereste prin insasi activitatea de sorginte spirituala desfasurata temeinic, sistematic… Si din nou o balanta ce trebuie echilibrata de fiecare in parte, dupa liberul sau arbitru: Sacru sau Profan? Cunoastere sau Credita? Stii nta sau Spiritualitate…. Pusa asa, aceasta problema creaza o schizma majora ce imparte lumea in doua! Problema unui drum de viata care sa faca saltul de la SAU la SI (Si cunoastere SI credinta, Si Stiinta si Credinta) este o problema extrem de veche si inca nelamurita, neinteleasa in profunzime… fapt dovedit atat de starea de fapt a individului in societatea „moderna” cat si numarul mare de intalniri, mese rotunde, congrese si conferinte legate de relatia Stiinta – Spiritualitate, in fapt Profan si Sacru (Homo sapiens – Homo Universalis).

Despre acest subiect s-a vorbit si la intalnirea de la Iasi – oct 2012 (Cunoastere si Credinta) la care a rostit cateva cuvinte si Inalt Prea Stiintia Sa TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului (aici sunt cele rostite).” Florin Munteanu

Mult um im Sursei.