Romania fara fracturare

26„DE CE SUNTEM IMPOTRIVA EXPLOATARII GAZELOR DE SIST CU ACTUALA TEHNOLOGIE” : Simplu si pe scurt despre GAZELE DE SIST:

1.Tehnologia fracturarii hidraulice este o foarte mare CONSUMATOARE DE APA. Cantitatile prevazute a fi utilizate pentru toate zonele concesionate din Romania merg pana la 70% DIN APA TARII!

2.Pe sarja se injecteaza O SUPA CHIMICA ce contine peste 500 de substante TOXICE la o presiune foarte mare necesara pentru a sparge stanca si a „dilua” gazele pregatindu-le pentru extractie. Tehnologia nu garanteaza o siguranta in exploatare care sa impiedice patrunderea acestora in sol si in PANZA FREATICA. Pericol de declansare a fenomenului APA CARE ARDE si otraveste. “Supa chimica” revenita la suprafata poate fi deversata OTRAVIND iremediabil campurile.

3.Redeventele de 3,5 % promise prin contract sunt SUME NESEMNIFICATIVE pentru SACRIFICIUL MEDIULUI care nu mai poate fi redat in forma initiala niciodata.

4.Exploatarile NU IMPLICA LOCURI DE MUNCA fiind complet automatizate.

5. INDEPENDENTA ENERGETICA este O MINCIUNA!!! Noi producem o cantitate suficienta de gaze, iar importurile sunt nesemnificative in acest context.

6.Zonele cu risc seismic aflate pe harta exploatarilor pot suferi declansarea unui CUTREMUR MAJOR.

7,8,9…. Vor fi afectate IREMEDIABIL: LITORALUL – de la Vama Veche pana la lacul Techirghiol – Adamclisi – turism clasic + statiuni balneare + zona pelerinaj religios + agricultura + zona cu risc seismic – falie – care poate duce la disparitia completa a fasiei de litoral prin prabusire!!! + istorie MOLDOVA – zona cu risc seismic major + zona agricola + zona de pelerinaj religios BANAT – Buzias – ape minerale – statiune balneara + turism clasic + risc seismic BIHOR – Baile Felix – 1 Mai – ape termale – statiune balneara + turism clasic

„Dreptul la apă curată, la o palmă de pământ nepoluată, este o expresie a dreptului la viaţă. De aceea suntem alături de toţi membrii societăţii noastre –care sunt totodată şi membri ai Bisericii Ortodoxe Române – în lupta pentru apele curate ale României, în lupta împotriva exploatării gazelor de şist. Împreună, cler şi laicat, formăm un popor al lui Dumnezeu şi împreună vom continua să ne apărăm spaţiul nostru vital.”

“Noi, cetãtenii care luptãm împotriva fracturãii hidraulice, constituiti în Miscarea de Rezistentã, proclamãm astãzi PUNGESTIUL ZONÃ LIBERÃ DE FRACTURARE HIDRAULICÃ. Ne angajãm sã continuãm lupta noastrã prin toate mijloacele pasnice si constitutionale pânã când în Parlamentul României se va adopta o lege de interzicere a fracturãrii hidraulice. Întrucât întreaga clasã politicã s-a coalizat împotriva poporului este datoria noastrã legitimã de a organiza REZISTENTA în fata atacului fãrã precedent asupra populatiei României, în favoarea unor interese de grup ilegitime. Guvernantii au înstrãinat resursele cãtre companii care intentioneazã sã le exploateze prin metode contestate si chiar interzise de Uniunea Europeanã. Mai mult, licentele de exploatare sunt secretizate si poporul nu cunoaste pretul pentru care am fost vânduti. Uniunea Europeanã trage un semnal de alarmã asupra pericolului potential al fracturãrii hidraulice în explorarea si exploatarea gazelor de sist si impune pentru prima datã în lume realizarea unui Studiu de impact asupra sãnãtãtii si mediului. Chemãm alãturi de noi pe toti cei care gândesc si simt la fel, în spiritul reinstaurãrii legalitãtii si bunului simt în România”.

Sursa